Allerji tanısı önce işin uzmanı tarafından iyi bir sorgulama ve ardından muayene ile hangi allerji testi ve hangi allerjenlere karşı araştırma yapılacağı konusunda karar verilir.
her hastaya ayni test yapılmaz.
solunum allerjilerinde seçim ayrı,besin allerjilerinde ayrı,deri allerjilerinde ayrıdır.
testler
1-in vivo
2-in vitro olarak temel de ikiye ayrılır.
in vivo testler
1-deri testleri
a)prick test .pratikte sıklıkla yapılan testtir.Hastanın şikayetlerine göra allerjenler seçilir.Allerjeni bulma ihtimali % 96 dır.Bulduğumuz allerjeni kesinlikle doğru kabul ederiz.
b)İKT intrakütan test deri içine allerjen verilerek yapılı.Duyarlık çok yüksektir.Eksik gösterme şansı yok gibidir.Sadece bazen allerji yoksa da pozitif çıkabilir.
2-Provakasyon testleri
burna,göze,bronş sistemine allerjen verilerek yapılır.Bilhassa bronşa yapılan test hayatı tehdit edebilecek yan etkilere neden olma olasılığına rağmen GOLD STANDART yani mutlak doğru olarak kabul edilir.
in vito testler
Bunlar genellikle kan testleridir.
Total IgE pratikte çok kullanıla büyük bir anlamı olmayan ve işin uzmanlarınca kullanılmayan testtir.Çünki negatif bulunması allerji olmadığını göstermez.Ve ne allerjimiz olduğunuda göstermez.Sadece Allerjik bronkopulmoner aspergilloziste mantar ilaç tedavisi başlamamızda yol gösterir.Bunun dışında yapılması fuzilidir.
Spesifik IgE.Burda allerjenin ne olduğu bulunur ama duyarlık prick testler kadar yoktur.Antihistaminik ilaç kullananlarda yada deri rahatsızlığı olanlarda prick teste tercih edilebilir.